Monday, April 3, 2017

Types of facial wash/skin care saya guna.

Assalamualaikum

Ok first of all this is not a paid review post. Ini sahaja suka suka since ada rerakan yg bertanya how do i take care of my skin yg walhal dalam gambar je nampak helok hakikatnya depan2 seperti sesuatu yg tak dapat diungkap. Gituh!

Masa zaman remaja BBNU (budak baru nak up) dulu i used fair&lovely. Macam biasalah terpengaruh iklannnn. Asal iklan kata boleh putih je aku sebat! Nak putih sangat dah masa tu. Umur barulah sekangkang kera. Belasan😅 Akibat daripada terpengaruh, eh beliii gila tak beli nanti rasa diri dicaci maki ok kalau takde brand yg tgh top time tu. Yucks perangai. Tp takde pun iklan mcm fair & lovely sekarang yg "sekali putaran, setengah putaran membersihkan sel kulit mati dan kotoran, lalu! Kita silang dan silang bintik hitam berkurang! Putar2 di wajah!" (Hentam saje lirik) 😂 Oh berbalik kepada hasil pengunaan fair & lovely tadi. It doesn't suits me pon sebab naik bintik2 kecil. Walaupun aku suka bau wangi dia. Terpaksalah stop guna (after beberapa kali
Beli okayyy)


Then dah matured sikit i guna safi balqis yg whitening punya. Ni memang kes nak putih jelah nie hahaha. Wangi jugak. I still remember  tanya one of my sahabae iaitu Adilah sofiyah aka Sepet. Sebab dia guna  benda alah ni that time and dia mmg sedia ada putih gebu gebas. Nak challenge kulit dia tidaklah teman ye. Kita acah budak sport dok berolahraga bagai mana dannn nk poteh melepak. So belilah safi balqis nie. Bau wangi suka jugak pakai sebab rasa nuka sejuuukkk je. Lama juga walaupun x beli setiap bulan. Aku memang sejenis suka skip. Rasa nak beli baru beli. Tapi lama kelamaan macam dh x serasi dgn bau dia. Sebab bau je ok. Tak tahulah apa masalah hidung nie. X setia. Hahaha.

Then guna hada labo . Ok yg nie memang bau dia x menawan tapi worth it. Muka rasa lembuuutt yakmat walaupun i still chose yg boleh whitened kan kulit. Kahkah. N i did suggest to my friends to try. Mmg rasa hasil dia menarik juga aku tak tahulah takkan aku cerah sebab facial wash je kan? Dahtu tangan kaki cerah datang mana?! Please ok i memang cerah dari kanak kanak. Hahahaha


Ehhh tak lama tu tukar lagiikkk. Pakai nano white yg ada gambar kartun tuu. Still okay juga tapi i prefer hada labo tu lah hehe. X byk nak cerita pasal nano white ni sebab aku guna sekali tu je.

Then i switched to ponds. Ni semua pakai masa tgh preggy ye. Lembut je muka rasa nyaman. Yg ni pakai dua kali. Kira dan jugaklah stick to one sekejappp. Tapiiii selepas bersalin, dan sekarang ni dah tak boleh dah guna. Sebab suddenly muka jadi oily sangat rasa boleh goreng telur ye if perah muka ni.


Not to forget I'm using Tati Skincare right now. And time preggy juga. Sekejap je. Time pregnant guna tati rasa turun ke hati. Dah sekarang ni, guna tati tak turun ke hati dah. Sebab oily face juga. Berdasarkan hasil pengunaan aku dgn tati ni, sebenarnya atas kulit kita. Kalau pakai yg mahal ke yg murah ke if tak kena dgn kulit tetaplah tak kena. Makanya sekarang nak survey facial wash yang lain. Any suggestions?


Sekadar berkongsi. Takdelah orang kata hipokrit nooo jawapan bila orang tanya guna facial wash/skincare apa? "I guna wudhu' je" "memang putih dari azali" "Camera360 je nie"


Sekian, kesian.